İMPLANTLARDA MİLLİ KİMLİK

İLK SORULAN : “BU İMPLANT NE MALI?”

Dikkat ettiniz mi, implantlarda boy, çap, tutuculuk, sinterleme özellikleri, fiyat, hidroksi apatit kalınlığı, yiv derinliği, başarı istatistiği gibi belirteçler artık pek kullanılmıyor. Milliyet kullanılıyor. Alman malı, İsrail malı, İsviçre malı, Türk malı.


– Hangi millet üretmiş
– Hangi arkadaşlarım kullanıyor ve öneriyor mu
– Fiyatı nedir
Bunlar bize yetmeye başladı artık.

Satın aldığımız nesne pahalı olunca veya hayran olduğumuz birisi veya sevdiğimiz bir arkadaşımız bir markayı önerdiyse o implantı tercih etmeyi düşünüyoruz. Bu tutumumuz satıcıyı coşturup fahiş kar ile satmaya cesaretlendiriyor. Çünkü ucuz olursa satın almıyoruz. Sevdiğimiz bir millet ürettiyse mesela bir ülkeye geziye katıldıysak ve o ülkede güzel bir anımız varsa o ülkenin implantı sıcak gelmeye başlayabiliyor.

Bir implant Türk malı ise yetersiz, eksik etiketi yapıştırıyoruz. Çünkü bize öyle öğretilegeldi. Türkler beceriksizdir, Türkler başaramaz, Avrupa iyidir. Bize küçüklükten beri Amerika daha iyidir dediler hep.

Piyasamızdaki bütün implantların özellikleri ve başarı oranları birbirinin neredeyse aynısı gibidir. Tıpkı binek arabası gibi. Piyasada kötü araba yoktur hepsi amacına yeterli ve doğru hizmet eder. Hepsi iyidir. İmplantlar da böyledir. Ancak ülkemizde Nücleoss, İmplance , Mode, Evoss, DTI, Bilimplant, Detech, Bioinfinity başta olmak üzere çok değerli yerli implantlarımız üretilmekte ve bazıları yurt dışına ihraç edilmektedir. Türk üreticiler dünya üzerinde kendilerini kanıtlamış, bir tek bize kendilerini kanıtlayamamış olacak ki biz hala paramızı yurt dışına savurmak konusunda ısrar ediyoruz.

Eğer bir implantın karşılaştırılması isteniyorsa milliyeti gözetilmeksizin, diş derinliği, sıklığı, kesiti, mikromimarisi, yüzey özellikleri ve yayınlanmış istatistikleri esas alınması daha doğru olur.

Bir yanıt yazın