Deprem tetiklenirmi?

Deprem tetiklenebilen fizik bir olaydır

Yer kürenin merkezindeki sıvı hareketi sebebi ile yerin altındaki birbirlerine sımsıkı yaslanmış kaya blokları ve toprak kütleleri yer değiştiriyor. Buna deprem deniyor. Önce kayalar yıllarca sıkışıyor ve birbirine baskı uyguluyor daha sonra kaya kütlesi basınca dayanamayıp kırılıyor. Bunun ne zaman kırılacağını bilmek elbette şimdilik mümkün değildir. Ancak birbirine yaslanmış kaya kütlelerinden bir tanesini hareket ettirince diğerini kımıldatacağını söylemek kehanet değildir. Bu kesindir. Domino taşı etkisi.!

Hangi deprem profesörü ekrana çıksa tetikleme olmaz diyor. Hatta uyarılmış deprem terimini bile kabul etmiyorlar. Buna ne doğru dürüst bir açıklama getiriyorlar ne de domino etkisini kabul ediyorlar. Depremin tetiklenmeyişini akıl dışı buluyorum.

İki kaya düşünün birbirine yapışmış ve baskı uyguluyor. Bir tanesini çektiniz. Ne olur? Diğeri yer değiştirmez mi? Veya bir tanesinin yerini hafifçe değiştirdiniz. Bu durumda diğeri de yer değiştirmeyecek mi?

Maraş depremi sebebi ile ekrana çıkan deprem profesörüne spiker soruyor:
– Maraş’ta kırılan fay Adana platformunu yatay yönde ittiğine göre Adana’da depremi tetikleyecek mi?
– Hayırrrr… nerden çıkarıyorsunuz bu başka bir depremdir diğeri başka bir depremdir
Aradan yarım saat veya buna yakın bir süre geçtiğinde konuşmacı bir yerde Adana’da deprem bekleyiniz, çünkü Maraş fayı Adana’yı etkiledi. !

Tutarsızlık, çatallı düşünceler, tuhaf iddialar, bilim dışı söylem, açıklanmadığı halde red edilen akıl dışı yaklaşımlar, kibir.

Gelelim uzaktan deprem tetikleme senaryosuna. fazla akılcı bulmuyorum ama bireysel düşüncelerim şu şekildedir:

Haarp adı verilen bir sistem olduğu söyleniyormuş. Bazı büyük devletler ekonomisi çökertilmek istenen noktalara bu sinyali yollayarak, o noktada deprem yaratıp hasar veriyorlarmış. Deprem profesörlerine bu soru sorulduğunda, uzaktan ultrasonik dalgalar yollayarak fay hattının kırılması mümkün müdür sorusuna şiddetle hayır diyorlar. Ancak şimdi bir hayali senaryo canlandırın gözünüzde:
Toprak dolu bir kovaya bir cam plaka koyalım. Kovadaki toprağın içine ultrasonik bir prob (piezokristal) gömelim. yeterince güçlü, yeterince uzun süre ve değişken frekanslarda ultrasonik sinyal yollarsak, camın rezonans frekansına ulaştığında cam parçası titreşime dayanamayıp kırılacaktır. Bu deneyi yapıp bu kırılmayı doğrulamak isterdim Ancak güçlü bir ultrasonik jeneratörüm yok. Gerisini sizin hayal gücünüze bıraktım.

Bir yanıt yazın